Resa till Rom i Oktober 2020

I Gustaf VI Adolfs fotspår i etruskernas land

Rom, Viterbo, Blera med omnejd 

5–10 oktober 2020

Under några sensommardagar besöker vi städer och byar, museer och arkeologiska utgrävningsplatser under ledning av vår ciceron Frederick Whitling, kulturhistoriker och specialist på Gustaf VI Adolfs arkeologiska gärning. Med oss på resan är även Fredrik Tobin, arkeolog vid Svenska institutet i Rom.

Vår resa börjar i den ”eviga staden” och tar oss sedan vidare till landsbygden i regionen Lazio, rik på kulturhistoriska sevärdheter.Frukost kl. 07:00–09:00. Efter frukost samlas vi nedanför den balkong där Gustaf VI Adolf höll tal sedan han år 1963 utnämnts till hedersmedborgare i staden. Vi besöker Museo civico Gustavo Adolfo VI di Svezia, vigt åt lokal hästkultur.

Efter detta vandrar vi nedåt i dalen till den antika bron Ponte del diavolo. Vi beskådar även ett romerskt kolumbarium och resterna av en antik etruskisk väg. Sist men inte minst besöker vi den etruskiska nekropolen, där Fredrik Tobins specialistkunskap kommer väl till pass. Efter en lunchpaus på egen hand fortsätter vi stadsvandringen i Blera på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Måndag 5 oktober

Avresa kl. 10:30 från Arlanda. Lunch på flyget. Busstransfer till hotell i centrala Rom. Efter incheckning på hotellet vandrar vi till Svenska institutet i Rom, där Frederick Whitling berättar om Gustaf VI Adolf och arkeologin. Lektor Fredrik Tobin ger oss en översiktlig introduktion till svensk arkeologi i Etrurien. Efter en aperitivo-buffé och ett glas på Svenska institutet promenerar vi sedan genom Villa Borghese. Gemensam middag.

Tisdag 6 oktober

Frukost och utcheckning kl. 07:00–09:00. Vi åker med buss till den medeltida påvestaden Viterbo. Här besöker vi svenska Rominstitutets utställningar om utgrävningarna i Etrurien som visas i den medeltida befästningen Rocca Albornoz. Här får vi även se en film om Gustaf VI Adolf och arbetet vid utgrävningarna. Efter en gemensam lunch fortsätter vi till det närbelägna Ferento och dess antika romerska teater. Vi besöker också platsen för den etruskiska bosättningen i staden Acquarossa. Därefter återvänder vi till Viterbo för kaffe och förfriskningar. Eftermiddagen ägnas åt Museo civico och det medeltida påvepalatset. Vi tar sedan farväl av Viterbo och åker med buss till den lilla staden Blera. Här checkar vi in på vårt hotell och avslutar dagen med gemensam middag på restaurang.

Onsdag 7 oktober

Frukost kl. 07:00–09:00. Efter frukost samlas vi nedanför den balkong där Gustaf VI Adolf höll tal sedan han år 1963 utnämnts till hedersmedborgare i staden. Vi besöker Museo civico Gustavo Adolfo VI di Svezia, vigt åt lokal hästkultur. Efter detta vandrar vi nedåt i dalen till den antika bron Ponte del diavolo. Vi beskådar även ett romerskt kolumbarium och resterna av en antik etruskisk väg. Sist men inte minst besöker vi den etruskiska nekropolen, där Fredrik Tobins specialistkunskap kommer väl till pass. Efter en lunchpaus på egen hand fortsätter vi stadsvandringen i Blera på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Torsdag 8 oktober

Frukost kl. 07:00–09:00. Vi tar bussen till den närbelägna byn Civitella Cesi. Här finns möjlighet till en kopp kaffe innan vi beger oss till det lokala arkeologicentret, Antiquitates, där vi får en guidad tur. Vi gör ett besök vid den svenska utgrävningsplatsen San Giovenale. Hit kommer vi till fots, alternativt på hästryggen för den som så önskar. Väl på plats äter vi lunch i det gröna, på den plats där Gustaf VI Adolf brukade äta med sitt sällskap under utgrävningarna. Vi får en grundlig visning av såväl akropolen som nekropolen. Resan går sedan vidare med buss till staden Barbarano Romano. Här besöker vi den etruskiska akropolen San Giuliano samt ett litet romerskt bad och medeltida lämningar. Efter en kaffepaus besöker vi två lokala museer, Museo naturalistico etnografico samt Museo civico archeologico, där en aktuell ny utställning med anknytning till ”gamle kungen” invigs. På detta följer en kort stadsvandring samt provsmakning av lokala viner i en cantina. Middag äter vi gemensamt på en lokal restaurang.

Fredag 9 oktober

Frukost kl. 07:00–09:00. Bussen tar oss till staden Tolfa. Här besöker vi det lokala Museo civico, och vandrar sedan upp till den medeltida befästningen Rocca dei Frangipane. Gemensam lunch. Efter lunchen får vi ett par timmars avkoppling på spa-anläggningen och svavelbaden i Terme di Stigliano, där den som vill även kan vandra i omgivningarna. Dagen fortsätter med ett besök i staden Manziana. Här bodde Gustaf Adolf med sitt sällskap under de svenska utgrävningarna. Bussen tar oss sedan tillbaka till Blera med ett uppehåll i staden Vejano för en kort bensträckare. Gemensam avslutande middag på hotellets restaurang.

Lördag 10 oktober

Frukost och utcheckning kl. 06:30–07:30. Avresa till flygplatsen kl 07:30. Ankomst Roms flygplats (Fiumicino) kl. 09:10. avgång med SAS kl. 11:10 ankomst Stockholm kl. 14:20, lunch på flyget

Läs mer under resor

Fakta om resan

Pris: 17 750 SEK för del i dubbelrum.

Antalet platser är begränsat, boka därför tidigt för garanterad plats.

Medlemskap i Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens bankgiro är 485-9013. Årsavgift 300 SEK per person, för par/sammanboende 400 SEK.

För att delta i resan krävs att man kan bära (rulla) sitt eget bagage och gå i trappor.

I priset ingår flyg Stockholm-Rom tur och retur med SAS, fyra middagar (i Rom, Blera och Barbarano Romano), en natt på fyrstjärniga Hotel Giulio Cesare i Rom med frukost, fyra nätter på trestjärniga Albergo da Beccone i Blera med frukost, fyra luncher (på flyget T & R, i San Giovenale och i Tolfa), spabesök (Terme di Stigliano), samtliga inträden och transporter enligt programmet. Frederick Whitling som ciceron under hela resan.

Tillägg enkelrum: 1800 SEK

Bokning 

bokning@mejtresor.se telefon 070-422 01 74.

Mejt Resor AB är medlem i Svenska Resebyråföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet och till prisjusteringar vid oförutsedda större valutahändelser och vid eventuella kraftigt höjda priser på flygbränsle.

Frederick Whitling

är historiker och författare, verksam i Italien och Grekland med kopplingar till de svenska instituten i Rom och i Athen. Frederick disputerade i historia vid European University Institute, Florens, och grundade The International Interdisciplinary Institute och ledde dess första verksamhetsår i Rom (2016–2017). Han driver det fleråriga forskningsprojektet Gustaf VI Adolf som arkeolog och kulturmecenat, och har nyligen (2019) publicerat studien Western Ways. Foreign Schools in Rome and Athens. Han är även styrelsemedlem i Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner.