Resor

Det Bysantinska Norditalien – en skimrande historisk mosaik till Ravenna-Padua-Venedig med fil. dr Jesper Blid den 13–20 oktober 2023

Jesper Blid är fil. dr i klassisk arkeologi och arbetar med romersk och bysantinsk arkeologi, arkitektur och konst vid Vetenskapsakademien i Wien. Han har under snart två decennier deltagit i arkeologiska fältarbeten i Italien och andra platser i Östra medelhavsområdet.

Det blir en historisk resa genom det bysantinska Norditalien, som bjuder på många konsthistoriska skatter från senantiken och den tidiga medeltiden.

De fyra första nätterna bor vi i den kulturminnesmärkta staden Ravenna som mot slutet av antiken styrde över det sönderfallande romerska rikets västra rikshalva. Vi bor i stadens historiska centrum på Hotel NH Ravenna, nära den monumentala kupolbasilikan San Vitale som byggdes under kejsar Justinianus I på 500-talet e.Kr. Vi besöker givetvis basilikan och beskådar dess världsberömda mosaik samt den romerska kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från 400-talet e.Kr.

I Ravenna besöker vi också bl a Nationalmuseet och ser på arkeologiska fynd från klassisk, romersk och bysantinsk tid och stadens katedral.

Resan tar oss vidare till Padua där vi besöker kyrkan S. Antonius, en korsformad kupolbasilika i bästa bysantiska stil. Vi ser även Schrovegnikapellet med underbara fresker av Giotto.

Resan avslutas i Venedig, där vi bor tre nätter på Hotel Principe vid Canal Grande. Vi gör bl a en privat båtutflykt till en av stadens tidigaste kyrkor på ön Torcello. I Markuskyrkan studerar vi den arkaiserande bysantinska arkitekturen. Dogepalatset samt en av Venedigs mest intressanta platser, den grekisk-ortodoxa kyrkan S. Giorgio dei Greci, står på schemat på denna unika resa.

Dag 1 Fre 13/10 Skandinavien-Venedig-Ravenna

Morgonflyg från Arlanda och Landvetter med SAS via Kastrup till Venedig. Vi far med vår buss till Ravenna där vi tillbringar fyra nätter på Hotel NH Ravenna i stadens historiska centrum. Ravenna nygrundades 402 e Kr av kejsaren Honorius som huvudstad för det västromerska riket. Staden blev både politiskt och kulturellt betydelsefull under senantiken och tidig medeltid med starka band till Konstantinopel, det bysantinska rikets huvudstad. Gemensam välkomstmiddag på vårt trevliga hotell.

Dag 2 Lör 14/10 Ravenna

Vi besöker kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från 400-talet med sina enastående mosaiker. Vi går därefter till den kupolförsedda San Vitale från 500-talet och ser mosaikavbildningarna av det bysantinska kejsarparet Justinianus och Theodora. Efter en kaffepaus besöker vi museet Domus dei Tappeti di Pietra, en närbelägen utgrävningsplats där arkeologerna har hittat ett omfattande senromerskt stadspalats med imponerande golvmosaiker. Efter lunch besöker vi Franciskuskyrkan som vilar på bysantinska grundmurar och därefter San Giovanni Evangelista, som uppfördes av Galla Placidia och är stadens äldsta nu stående kyrka. Övernattning i Ravenna.

Dag 3 Sön 15/10 Ravenna

På förmiddagen besöker vi först Arianernas baptisterium från tidigt 500-tal, som tillhörde stadens gotiska katedral. Baptisteriets kupol har en pikant avbildning av den helt nakne Kristus på väg att döpas. Vi vandrar vidare till den katolska katedralen med tillhörande tidigbysantinskt baptisterium från 400-talet. Efter kaffet besöker vi ärkebiskopens palats, som inrymmer ett museum och glimrande tidigt bysantinskt kapell. I museet upplever vi rika fynd från stadens historia, exempelvis biskopen Maximianus elfenbenstron från 500-talet. Lunchpaus. Under eftermiddagen ser vi fasaden av den östgotiske kungen Theoderiks palats, som Karl den store i början av 800-talet plundrade på marmor för att dekorera sitt eget palatskapell i Aachen. Vi ser också kyrkan Sant´Apollinare Nouvo från tidigt 500-tal, som ursprungligen var Theoderiks eget palatskapell. Under eftermiddagen besöker vi Museo Nazionale di Ravenna med fynd från stadens långa historia. Övernattning i Ravenna.

Dag 4 Mån 16/10 Ravenna-Classe

På morgonen besöker vi kung Theoderiks mausoleum från 500-talet, som förmodligen är inspirerat av de bysantinska kejsargravarna i Konstantinopel. Därefter åker vi till den mäktiga basilikan Sant´ Apollinare in Classe, det antika Ravennas hamnstad. Absidmosaiken från 500-talet avbildar paradiset och en tidigbysantinsk ikonografisk gåta, som vi försöker lösa. Sedan följer ett besök på det fina Classis Ravenna – Museo della Carta e del Territorio med många intressanta föremål. Återfärd till hotellet och sedan ledig tid i Ravenna. Övernattning i Ravenna.

Dag 5 Tis 17/10 Ravenna-Padua-Venedig

Utcheckning. Vi reser norrut mot Venedig. Längs vägen stannar vi i staden Padua där vi gör ett besök i kyrkan S. Antonius, en korsformad kupolbasilika i bästa bysantinska stil. Vi besöker även Scrovegnikapellet, även kallat Arenakapellet, med väggmålningar av Giotto från tidigt 1300-tal. Giottos stil har inom konsthistorien setts som ett tydligt avbrott från den dittills förhärskande bysantinska traditionen i Italien och början på renässansen. Vi förstår nog bättre bysantinsk konst genom att också fokusera på Giottos nydanande stil. Framme i Venedig checkar vi in på det klassiska Hotel Principe alldeles vid Canal Grande, där vi stannar där tre nätter. Övernattning i Venedig.

Dag 6 Ons 18/10 Utflykt till Torcello

Idag gör vi en utflykt med egen båt till den tidigaste bosättningen i Venediglagunen på ön Torcello. Här besöker vi några av områdets äldsta kyrkor, Santa Maria Assunta från 800-talet och Santa Fosca från 1000-talet. Vi undersöker likheter och skillnader mellan den bysantinska stilen och det vi i Västeuropa kallar den romanska arkitekturen och konsten. Vi äter lunch bredvid kyrkorna på Torcello och återvänder på eftermiddagen till Venedig. Övernattning i Venedig.

Dag 7 Tors 19/10 Venedig

Vi tillbringar dagen i området kring Markusplatsen. Vi gör en rundvandring i det mäktiga Dogepalatset och får en känsla av staden Venedigs magnitud under dess storhetsperiod. Vi besöker Venedigs katedral, Markuskyrkan, och studerar dess bysantinska mosaiker och arkitektur. Vi ser konstskatter som rövades från Konstantinopel under det fjärde korståget 1204, t ex de berömda bronshästarna. Vi besöker även kyrkans eget museum. Efter lunch besöks den grekisk-ortodoxa kyrkan San Giorgio dei Greci, som i sitt intilliggande museum har en rik samling bysantinska ikoner från exempelvis Konstantinopel och Kreta. Gemensam festlig avskedsmiddag på hotellets restaurang Sivoli. Övernattning i Venedig.

Dag 8 Fre 20/10 Hemresedag

Utcheckning och transfer med båt till Venedigs flygplats Marco Polo. Flyg med SAS vid lunchtid till Kastrup och vidare till Arlanda eller Landvetter.


Genomförda resor

Florens med fil. dr Börje Magnusson den 21/10-28/10 2021

Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han organiserade också internationella seminarier om svenskar i Rom, som Olaus Magnus, drottning Christina och Nicodemus Tessin d.y. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

Florens för Rom-älskare

Florens är ett enastående fenomen. Staden var runt år 1300 en av de folkrikaste städerna i Europa, dess guldmynt var den internationella valutan, handelsmän och banker hade kontor överallt och finansierade påvar och monarker. Florens utvecklade en enastående kulturell och konstnärlig verksamhet med författare som Dante och Boccaccio, målare som Giotto, Fra Angelico, Botticelli och Leonardo da Vinci, skulptörer som Donatello och Michelangelo, arkitekter som Brunelleschi och Vasari. Florentinarna var stolta över allt detta, samtidigt som politiken var både kaotisk och brutal. Franciskanermunken San Bernardino sade i en straffpredikan 1424: Italien är det mest intelligenta landet i Europa, Toskana den intelligentaste regionen i Italien, Florens den mest intelligenta staden i Toskana – men också den mest korrupta, för när alla gåvor förenas med illvilja får man de ondskefullaste männen. I slutet av århundradet försökte den ännu strängare munken Savonarola få florentinarna att bränna upp alltsammans men blev själv bränd på bål.

Det råder en symbios mellan Florens och Rom. Ur romvännens perspektiv är Florens staden bakom återuppväckandet av den döda ruinstad som påven flytt från. Renässansens Rom skapades till stor del av konstnärer från Florens – som först hade varit i Rom och studerat ruinerna. Familjen Medici hade en huvudroll. Påven Eugen IV var Cosimo d.ä:s gäst i tio år, och invigde Florens nya katedral 1436. Banden stärktes ytterligare i början av 1500-talet då två medlemmar av familjen Medici valdes till påve, och Michelangelo tvingades dela sin tid mellan de två städerna.

Om det florentinska arvet märks i Rom, bjuder Florens på den fullständiga bilden, där medeltid och renässans fortfarande dominerar stadens kärna. Från vårt bekväma och välbelägna hotell gör vi varje dag vandringar i centrum, där avstånden är små. Vi beser de stora monumenten: Baptisteriet, Katedralen med sin väldiga kupol, Giottos kampanil och Palazzo Vecchio, stadshuset. Vi besöker de medeltida kvarter där Dante verkade innan han dömdes till döden men i stället landsförvisades 1302. Vi stiftar bekantskap med familjen Medici, som tog makten på 1430-talet och sedan som storhertigar av Toskana på 1500- och 1600-talen skapade internationellt ryktbara furstliga miljöer, främjade vetenskap och samlade konst. Vi besöker några av världens främsta museer, Uffizierna och Palazzo Pitti, och vi kan vandra i den vidsträckta Boboliträdgården. Men vi gör också en utflykt i storhertigdömet och besöker etruskerstaden Volterra på sin höga klippa, njuter av gott vin bland vårfagra böljande kullar.

Resan:

Dag 1 torsdag 21/10  Utresa

Förmiddagsflyg med SAS från Arlanda via Kastrup till Florens. Efter transfern tar vi in på vårt centralt belägna hotell Croce di Malta i Florens. Introduktionspromenad till närbelägna sevärdheter med Börje Magnusson, som avslutas med en drink på hotellets terrass. På kvällen välkomstmiddag på en trevlig toskansk restaurang vid hotellet.

Croce Di Malta

Dag 2 fredag 22/10  Uffizierna

Dagen ägnas åt ett grundligt besök i Uffizierna, de mediceiska storhertigarnas förvaltningspalats som emellertid snart istället blev hem för en av världens absolut förnämsta konstsamlingar med Botticellis ”Våren” och ”Venus födelse”, målningar av Giotto och Leonardo da Vinci, Tizians ”Venus från Urbino”, Rafaels porträtt av den fete Medicipåven Leo X och mycket, mycket mer.

Eftermiddagen ledig för egna strövtåg.

Ufficierna

Dag 3 lördag 23/10  Stadens religiösa och politiska centrum

Vi beser stadens religiösa centrum: Besök i baptisteriet (S. Giovanni) från 1000-talet. Vi beundrar Domen (S. Maria del Fiore) påbörjad på 1290-talet, med sin väldiga kupol, Brunelleschis geniala storverk som var färdigt på 1430-talet och den nästan lika höga kampanilen som Giotto påbörjade samt välgörenhetsinrättningar som fungerar än i dag. Sedan tar vi en sväng genom Dantes kvarter, de trånga gamla gränderna söder om Domen, där den raka huvudgatan, Il Corso, har antika anor. Vi passerar ”skyskrapan” Orsanmichele, en osannolik kombination av sädesmagasin och kyrka från 1300-talet, som de allsmäktiga skråna prydde med skulpturer av sina skyddshelgon. Sedan är det dags för Palazzo Vecchio, stadens politiska maktcentrum sedan omkring 1300, varifrån Florens fortfarande styrs. Politisk symbolik präglar platsen framför, Piazza della Signoria. Den flankerar palatset på två sidor och fylldes undan för undan med skulpturverk. Vår vandring slutar lagom till lunch vid Ponte Vecchio, stadens äldsta bro över floden Arno och länge den enda.

Ponte Vecchio

Dag 4 måndag 24/10    Medicis Florens

I centrum står familjen Medici, som under 1400-talet erövrade en nästan obestridd, ledande ställning i Florens, och sedan som storhertigar regerande hela Toskana i flera sekler.  Basen var Palazzo Medici, som Cosimo d.ä. uppförde på 1440-talet. I det av Benozzo Gozzoli utsmyckade kapellet uppträder familjens medlemmar i heliga tre konungars följe på väg till Betlehem, en fresk som täcker tre av väggarna. Den intilliggande kyrkan S. Lorenzo, invigd på 300-talet, nybyggdes och blev familjens gravkyrka: Cosimo är begravd framför huvudaltaret, hans far och andra familjemedlemmar i ”Gamla Sakristian”, och på 1500-talet byggde Michelangelo ”Nya Sakristian” och skulpterade de berömda monumenten över nästa generationer och på 1600-talet uppfördes en väldig tillbyggnad för storhertigarnas gravar. Vi besöker också dominikanklostret S. Marco, som stod under Cosimo d.ä:s särskilda beskydd; han lät uppföra ett bibliotek där och hade en egen cell att dra sig tillbaka till – den enda tvårummaren. Klostret är mest känt för målarbrodern Fra Angelico, som dekorerade de enskilda cellerna, kapitelsal mm. I slutet av 1400-talet var Savonarola prior i klostret, den stränge reformatorn som ådrog sig kyrkans onåd och brändes på bål framför Palazzo Vecchio 1498.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är palazzo-medici.jpg

Dag 5 onsdag 25/10  S. Maria Novella- S. Croce

Vi går till dominikanernas huvudkyrka S. Maria Novella, granne med vårt hotell. Kyrkans fasad är en nyskapelse av renässansarkitekten Leon Battista Alberti, och en förebild för 1500- och 1600-talets kyrkofasader. Inuti finner man några av de rikast dekorerade kapellen från det sena 1400-talet – i huvudkapellet har Domenico Ghirlandaio i en serie scener ur helgonlegenderna även avbildat sin florentinska samtid. I långhuset finns en fresk av Masaccio, en av måleriets stora förnyare – han dog ung. Klosteranläggningen, som omsluter flera inre gårdar, var stor nog att hysa påven och hans följe, när denne vistades i staden. I kapitelsalen understryker freskerna från mitten av 1300-talet dominikanernas speciella roll. I en vy av Florens framställs de som Herrens förkämpar, de liknas vid vallhundar (domini canes, d.v.s. Herrens hundar). Denna orden stod tidigt för inkvisitionen, den rätta lärans övervakare och i ”Thomas Aquinas triumf ” framhålls dess lärdom och fostrande uppgift.

Den stora öppna platsen framför var tänkt för predikan till massorna, men har även använts för folknöjen: Obeliskerna markerar vändpunkterna för den kapplöpning med häst och vagn som storhertigarna instiftade på 1500-talet.

På eftermiddagen ägnar vi oss åt franciskanernas S. Croce, en kyrka lika stor som Domen, med två stora klostergårdar och stor öppen predikoplats framför fasaden. Flera kapell dekorerades av Giotto på 1310-talet, ytterligare andra av hans arvtagare. Renässansen är väl representerad genom verk av Donatello, Brunelleschi och andra. Kyrkan är fylld av gravar med rik skulptural utsmyckning, flera utsökta s.k. humanistgravar från 1400-talet, likaså monument över Michelangelo, Giacchino Rossini, m.fl.

På piazzan framför spelades sedan 1400-talet under fastan en sorts fotboll, som mera liknar rugby och ofta var en blodig historia. Spelet lär ha antika anor och påstås vara ursprunget till dagens fotboll.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är santa-croce.jpg

Dag 6 söndag 26/10   Volterra – Vigna Bocelli

Vi åker söder- och västerut genom det vackra toskanska landskapet till den etruskiska bergsstaden Volterra, en av de många självständiga stadsrepubliker som Florens tvingade in under sitt välde på 1400-talet. Här som på andra platser vittnar bastanta befästningar om florentinsk makt. Innan antikens romare lade under sig provinsen var staden en av de mäktigaste och härskade över en stor del av västra Toskana. Här fanns åtråvärda mineraler, salt, alun, mm. Staden är fortfarande känd för arbeten i alabaster och sin medeltida stadskärna, numera också för att ha inspirerat TV-ålderns vampyrberättelser. Börje Magnusson visar katedralen och baptisteriet. Lunch och egen tid i Volterra förslagsvis ett besök på det fina etruskermuseet Mario Guarnacci. Därefter åker vi till den vingård som tillhör tenoren Andrea Bocellis familj och avsmakar deras utmärkta viner med goda tilltugg från trakten. De berättar om vintillverkningen och gårdens historia. Vi gör ett kort besök på utomhusteatern Teatro del Silenzio, belägen mitt ute i landskapet, där Bocelli varje år har en stor utomhuskonsert.

Volterra
Volterra

Dag 7 torsdag 27/10  Palazzo Pitti

Vi tillbringar några timmar i Palazzo Pitti på södra sidan av Arno. Det byggdes av den kolossalt rike bankiren Luca Pitti, en rival till Medicis. Vid mitten av 1500-talet togs det över av storhertigen Cosimo I de’ Medici och hans gemål. Trots sin storlek byggdes det ut till flerdubbel storlek och en vidsträckt park anlades i sluttningarna bakom, med skulpturer, grottor och vattenkonster, Boboliträdgården. Salarna dekorerades av tidens främsta konstnärer och delar av Medicéernas väldiga konstsamlingar hamnade där. Palatset var en av barockens främsta furstliga miljöer och inspirerade bl.a. Nikodemus Tessin när han planerade Stockholms slott.

Eftermiddagen på egen hand. På kvällen avskedmåltid på en toskansk restaurang nära hotellet.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Firenza_Palazzo_Pitti.jpg

Dag 8 fredag   28/10 Hemresa

Egen tid. Under eftermiddagen transfer till Bolognas flygplats för hemresa på kvällen med SAS via Kastrup till Arlanda.

Samtidigt som vårt program var innehållsrikt fanns det tid för återhämtning och strövtåg på egen hand.

  1. Först bör nog nämnas Masaccios fresker i Cappella Brancacci i kyrkan S. Maria del Carmine (litet utrymme, några få personer åt gången släpps in). Från vårt hotell är det en kort promenad över Ponte alla Carraia.
  2. På samma sida av floden Arno finns många andra sevärdheter. De flesta besökare i Florens söker sig upp till Piazzale Michelangelo för utsikten över staden. Därifrån kan man fortsätta upp till kyrkan S. Miniato al Monte, till stora delar från 1000- och 1100-talen.
  3. Norr om Domen finns Accademia di Belle Arti med bl.a. Michelangelos David (originalet) och andra verk av denne. Ytterligare ett kvarter bort finns Piazza della SS. Annunziata, med sin märkvärdiga kyrka och Brunelleschis berömda hittebarnshus, där en utställning visar hur en sådan välgörenhetsinrättning fungerade. Från piazzan drogs en rak gata med Domens kupol i fonden.
  4. Baptisteriet, Domen och Kampanilen pryddes utvändigt och invändigt med mosaiker, målningar och en uppsjö av reliefer och fristående skulpturer. Dessa verk har till största delen ersatts av kopior, och har tillsammans med viktiga delar av inredningarna flyttats till det intilliggande museet, Opera del Duomo, nyöppnat i förstorad och förbättrad form. Där kan man på nära håll studera Baptisteriets berömda Paradisportar, reliefer och skulpturer från Kampanilen, vilka suttit högt över marken, sångläktarna från Domen, Donatellos utmärglade Maria Magdalena, Michelangelos Kristi Begråtande som var tänkt att pryda hans egen grav, och oräkneliga andra mästerverk. Museet visar också på ett instruktivt sätt modeller, verktyg och material som användes för konstruktionen av kupolen.
  5. Il Bargello var stadens äldsta stadshus, därefter under flera hundra år fängelse. Det återställdes på 1800-talet och är nu museum över konsthantverk och skulptur. Här finns mästerverk av Donatello och Michelangelo, dessutom vävnader, emaljer, elfenbensreliefer mm, samlingar som saknar motstycke. Här kan man också studera renässansens fysionomier i enastående porträttbyster, likaså skulpturer och reliefer i glaserade terracotta av medlemmar av familjen della Robbia, i en teknik som denna på 1400-talet hade monopol på och som blev enastående framgångsrik.

Resa till Rom som för hundra år sedan – med tåg genom Europa i Vilhelm Lundströms fotspår. Maj 2019.

En unik resa till Rom i spåren av den banbrytande färd som latinprofessorn Vilhelm Lundström gjorde med sina studenter 1909! Målet var den första svenska arkeologiska kursen på romersk mark, och resan ledde i förlängningen till att Svenska Institutet i Rom grundades på 1920-talet. Och eftersom resan var en del av målet, gjorde man en Grand Tour med tåg genom Europa via historiska platser som Regensburg, Innsbruck och Brenner.

Vi reser som om det vore 1909, med tåg (1 klass) och flera övernattningar på vägen, och besöker samma hotell, restauranger och sevärdheter som Lundström och hans studenter gjorde. Också för oss blir tågresan ett mål i sig: att återupptäcka det långsamma resandet och de insikter och upplevelser som man bara kan få genom att resa på marken. Under tågresan får vi också tid att ta del av Lundströms och studenternas egna livfullt skildrade minnen av resan, och förbereder oss för mötet med Rom precis som de gjorde: genom att läsa poesi och reseberättelser av och om de historiska svenska Romresenärer som genom seklerna korsat Alperna.

I Rom vandrar vi i spåren av Lundströms Rom-kurs och återskapar Rom som det såg ut 1909: Viktor Emanuel-monumentet var ännu inte färdigbyggt; de medeltida kvarteren vid dagens via dei Fori Imperiali fanns fortfarande kvar (och dit sökte sig kursen ofta för att titta i de antikbodar som ännu sålde romerska antikviteter), torget Largo Argentina var outgrävt, och man hade ännu inte återfunnit den antika Balbus-teatern – som idag är möjlig att besöka i Museo di Crypta Balbi. Vi går i kursens spår på dessa platser och många fler.

Vi besöker också Svenska Institutet för presentationer om forskning och kursverksamhet på Institutet från Lundström och framåt, och får tillfälle att högtidlighålla såväl Romvännernas eget jubileumsår som en seminariedag till minne av Axel Boëthius, Institutets förste föreståndare.

Reseledare är sysslingarna Anna Blennow och Clara Blennow-Nilsson, som delar såväl djupa kunskaper om antikens Rom som en stor passion för tågresor. Anna har också (tillsammans med Frederick Whitling, som ansluter i Rom) arbetat med ett forskningsprojekt om Vilhelm Lundström och hans resa, och om hur Svenska Institutet i Rom grundades.

Dagsprogram

Dag 1.
Torsdag 2 maj 2019.

Hotel Maximilian Regensburg
Hotel Maximilian Regensburg

Vi ses i Köpenhamn tidigt på morgonen för att ta tåget från Hovedbanegården. Vill man träffas i Malmö och resa över tillsammans går det också bra att ansluta redan på Malmö C. Därefter tar vi tåget från Köpenhamn mot Regensburg. Första sträckan går via färja Rødby-Puttgarden, där man kan äta och sträcka på benen på däck. Byten sker sedan i Hamburg till snabbtåg, som har både café och restaurang, och till regionaltåg i Würzburg. Vi är framme i Regensburg på kvällen. En gång var detta romarrikets yttersta gräns! Efter att ha checkat in på det stora sekelskifteshotellet Maximilian fem minuters promenad från stationen, äter vi middag tillsammans på mysiga restaurant Krauterer vid Domplatz i skuggan av den mäktiga domen.

Dag 2. Regensburg–Innsbruck
Fredag 3 maj.

Porta Praetoria
Porta Praetoria
 

Efter frukost ses vi på Regensburgs historiska museum (400 meter från hotellet) där vi ser på samlingarna med romerska föremål. Därefter går vi vidare genom de pittoreska stadskvarteren ned till Porta Praetoria, den imponerande romerska stadsporten som vetter mot Donaufloden. Lunch intas på charmanta bistron Restaurant Orphee. Därefter hämtar vi ut bagaget på hotellet och tar tåget från Regensburg mot Innsbruck.

Innsbruck, Hotel Goldener Adler
Innsbruck, Hotel Goldener Adler

Vi når Innsbruck efter drygt tre timmars resa, och promenerar till vårt hotell Neue Post, nära såväl stationen som den historiska stadskärnan. På kvällen äter vi middag i hotell Goldener Adlers restaurang, där hotellverksamhet bedrivits sedan 1300-talet och där alla från kejsar Maximilian I till Goethe bott – liksom Lundström och hans studenter. Den historiska stämningen där är oöverträffad! Efter maten tar vi en kort promenad till bron över floden Inn, innan vi vandrar tillbaka till vårt hotell.

Dag 3. Innsbruck–Rom
Lördag 4 maj.

Innsbruck Hofkirche
Innsbruck Hofkirche

Den morgonpigga hinner med ett besök i Hofkirche, där drottning Kristina en gång konverterade till katolicismen på sin väg till Rom. Därefter går tågresan vidare mot Rom. Vi reser från Innsbruck över Brennerpasset till Bologna, och vidare därifrån till Rom med snabbtåg.

Alptåg
Utsikt från tåget genom Alperna

Runt kl. 18 anländer vi Rom efter en snabb tågfärd genom vackra italienska landskap och checkar in på Hotel Impero, som ligger på via Viminale precis vid Roms opera, på bekvämt promenadavstånd från tågstationen. Bara några kvarter därifrån, på via Farini, hyrde Lundströms kurs in sig under sin vistelse!

Kvällen fri.

Dag 4. Rom
Söndag den 5 maj.

 

På förmiddagen vilar vi ut från den långa tågresan.

Lagom till lunchtid ses vi för gemensam lunch i närheten av Svenska Institutet.

Därefter välkomnas vi till Svenska Institutet, där Institutets nye forskningslektor Fredrik Tobin berättar om historiska notiser och framtidsutsikter för ett urval av Institutets arkeologiska projekt. Vi får också veta mer om vad Vilhelm Lundström och hans studenter gjorde om dagarna under sin vistelse i Rom 1909, och hur Lundströms kurs utgjorde den första grunden till den arkeologiska kurs som fortfarande ges vid Institutet.

Kvällen fri.

Dag 5. Rom
Måndag den 6 maj.

Piazza Venezia som det såg ut i början av 1900-talet

Dagen ägnas åt Vilhelm Lundströms Rom: stadsvandring från Campo de’Fiori till antikens Subura. Vi följer de medeltida pilgrimsvägarna genom Rom, och utforskar bland annat utgrävningarna på Largo Argentina och Museo di Crypta Balbi; den mystiska romerska ruinen på via di S. Maria de’ Calderari; det judiska ghettot och dess medeltida lämningar, Capitolium och piazza Venezia så som de såg ut i början av 1900-talet, och spåren efter Roms medeltidskvarter kring via dei Fori Imperiali.

Kvällen fri.

Dag 6. Rom
Tisdag den 7 maj.

Lundström
Vilhelm Lundström i studentmössa på café i Rom den 1 maj 1908

Idag beger vi oss åter upp till Svenska Institutet för att högtidlighålla att det idag är 50 år sedan Axel Boëthius, Institutets förste föreståndares, bortgång, och också på dagen (!) 150 år sedan Vilhelm Lundströms födelse. Detta firas med en temadag på Institutet där vi kan lyssna till föredrag och presentationer.

Kvällen fri.

Dag 7. Rom
Onsdag den 8 maj.

Stadsvandring i kvarteren runt Fontana di Trevi, där vi i Lundströms spår undersöker områdets antika och medeltida topografi, och får tillfälle att utföra avskedsceremonin till Rom vid Fontana di Trevi så som man, enligt Lundströms noggranna efterforskningar, historiskt korrekt bör göra!

Gemensam avskedsmiddag.

Dag 8. Rom
Torsdag den 9 maj.

Avfärd från Rom. Resan hem går antingen per flyg (bokas av resenärerna själva, ingår ej i resan) eller också med tåg – Interrailkorten vi använde på nedresan är giltiga även för en hemresa, antingen med två dagsetapper och övernattning på vägen, eller två dagsetapper inklusive en sträcka med nattåg.

 

Kroatien 20 oktober – 27 oktober 2018

Kroatien

”Dalmatia–en romersk provins på Balkan”

Resan följer den natursköna kroatiska kusten från Dubrovnik i söder till huvudstaden Zagreb i norr. Vi lär känna fornminnen från grekisk, romersk och bysantinsk tid, men också byggnader med en stark krydda av engelskt 1700-tal. Vi besöker de forntida romerska städerna Narona norr om Dubrovnik, Salona strax utanför Split, den lilla staden Trogir med sin gamla stadskärna från grekisk tid, som finns med på Unescos världsarvslista. En av höjdpunkterna är ett besök i Split och kejsar Diocletianus stora palats. Anläggningen är ett av den senromerska kejsartidens mäktigaste monument och idag ett av Kroatiens världsarv. Vi besökte också Kroatiens äldsta stad Zadar, som blev romersk koloni 48 f.Kr och kan uppvisa åtskilliga monument från romersk tid. Vår näst sista dag besöker vi Pula på den istriska halvön, som bjuder på en rad romerska byggnader, framförallt den kända Amfiteatern som är den sjätte största i världen. Sista dagen avslutar vi med upplevelser i den ståtliga huvudstaden Zagreb.

Dag 1 Lördag 20/10 DUBROVNIK

Avresa från Arlanda till Dubrovnik med Norwegian. Busstransfer från flygplatsen till hotellet. Incheckning på hotellet. Vår ciceron Adam Lindhagen och guide Silvana Nosic välkomnade oss till lunch. Vi guidades genom gamla staden och dess byggnader och monument. Flertalet från medeltiden och framåt med stildrag från gotik, renässans och barock. Sedan 1979 finns gamla staden uppförd på Unescos världsarvslista. Sevärda byggnader är många av de romersk-katolska kyrkorna, Katedralen, St. Blasius kyrkan men även Rektorspalatset från 1200-talet, Sponzapalatset (Divan) från 1500-talet och ringmuren från 1100- talet. Staden smyckas av många vackra fontäner, skulpturer och statyer på de små torgen. Vi njuter av denna vackra stad som återhämtat sin forna skönhet efter inbördeskriget 1991-1995, då den skadades svårt. Middag i Dubrovnik.

Dag 2 Söndag 21/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS & NARONA ”COLONIA IULIA NARONA”

Avresa från Dubrovnik. Efter frukost reser vi norrut till den forntida romerska kolonin Narona vid byn Vid nära Metkovic. Här besökte vi det unika arkeologiska museet som är byggt på platsen för de utgrävningar som gjordes 1995 och 1996, då man hittade ett romerskt Augustustempel med bland annat sjutton marmorstatyer av den kejserliga familjen. Promenad runt den välbevarade stadsmuren och lunch i Narona. Därefter reste vi mot Kroatiens näst största stad som även blivit utnämnd till regionen Dalmatiens vackraste under tre år – Unescostaden Split. Den är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans palats från sent 200-tal. Palatset är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag. Fynd visar dock att platsen grundlades tidigare, som en grekisk bosättning vid namn Aspálathos. Romarna upprättade senare provinsen Dalmatia, uppkallad efter en illyrisk stam vid namn Dalmatae. Den romerska provinsen omfattade ett större område än dagens Dalmatien och sträckte sig från Istrien i norr till Albanien i söder. Dagens Bosnien och Hercegovina ingick också i den romerska provinsen Dalmatien. Incheckning på hotellet i Split. Under sena aftonen i Split höll ciceron Adam och guide Silvana ett inledande föredrag om kejsar Diocletianus palats. Middag i Split. Under morgondagen fortsatte vi i kejsarens spår.

Diocletans palats

Dag 3 Måndag 22/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS

Vi ägnar en heldag åt att uppleva kejsar Diocletianus palats tillsammans med våra ciceroner. Palatset är en av de mest välbevarande och största romerska byggnaderna i världen. Det inrymmer idag butiker, lägenheter, gallerior, restauranger etc. Området är en levande plats där gammalt kulturarv blandas med modern kultur och stadsliv.

Vi beundrar den vackra St. Domniuskatedralen med kejsar Diocletianus mausoleum, besöker palatsets källare med rester av den gamla akvedukten, samt de så kallade guld-, brons-, koppar och silverportarna. Vi får en förståelse av stadsplanens uppdelning med anknytning till samtliga fyra portar. Vi går in i Palatsets vestibul (entré till kejsar Diocletianus privata bostad), och beskådar det unikt välbevarade Jupitertemplet.

Efter några timmar med mycket information och intryck, tar vi en skön och välbehövlig lunchpaus tillsammans. Dagen fortsätter med Adams och Silvanas berättelser.

Dag 4 Tisdag 23/10 SOLIN ”COLONIA MARTIA IULIA SALONA” & TROGIR”TRAGURIUM”

Vi checkar ut från hotellet i Split efter frukost och reser till lämningarna av den antika romerska kolonin Salona, grundad ca 25 f. Kr., där antagligen kejsar Diocletianus föddes. Här finns provinsen Dalmatiens enda kända amfiteater, men också teatern, stora delar av den antika stadsmuren, spår av den 2000 år gamla akvedukten, lämningar av badhus, en tidig kristen katedral, doprum med mera. Salona var provinsens huvudstad under det romerska imperiet.

Vi reser vidare norrut mot staden Trogir där vi börjar med att äta en lunch i gamla stan. Därefter gav vi oss i kast med att besöka den gamla stadskärnan, St. Barbara kyrkan, St. Lovrec-kyrkan från 1200-talet och det Benediktinska Klostret som inrymmer stenmurar, skulpturer från grekisk och romersk tid, vacker mosaik med mera. Trogir har en grekisk stadsplan och mycket av bysantinsk arkitektur bevarad. Till stadskärnans mest framstående byggnader räknas Ćipikopalatset, Kamerlengoborgen, Landsporten, Sankt Laurentius katedral, Sankt Markus torn och Stadshuset.

Avresa från Trogir. Ankomst hotellet i Zadar. Middag i Zadar.

Dag 5 Onsdag 24/10 ZADAR ”COLONIA IULIA IADER”

Vi checkar ut efter frukost och spenderar dagen i Kroatiens äldsta stad Zadar. Staden har många monument från romersk tid och ett flertal kyrkor och palats från medeltiden. Vi besökte bland annat St. Donatuskyrkan, den äldsta katedralen i Kroatien – Sankta Anastasiakyrkan med flera. Utgrävningar görs ständigt i staden som vilar på romerska lämningar och byggnader. Arbetet är svårt på grund av närheten till vattnet som vill tränga igenom. Vi äter lunch på en trevlig restaurang mitt i staden. Mot sena eftermiddagen reser vi norrut mot Istrien och staden Pula i norra Kroatien. Incheckning på hotellet i Pula. Middag i Pula.

Dag 6 Torsdag 25/10 PULA ”COLONIA PIETAS IULIA POLA”

Frukost. Vi ger oss i kast med att lära känna den gamla staden Pula; Amfiteatern, Augustustemplet, dubbelporten, Herculesporten, Sankta Maria Formosas kapell, Heliga Jungfru Marie himmelsfärds katedral, med flera platser. Pulas tidiga historia är okänd men man tror att staden kan vara uppemot 3 000 år gammal och att den vuxit fram ur vad som ursprungligen var en historisk bosättning
på Kaštel-höjden, dvs platsen där Pulaborgen står. Staden grundades som romersk koloni år 46 f. Kr. och var administrativt en del av Italien. Pula är idag Kroatiens åttonde största stad och regionen Istriens administrativa centrum.

Dag 7 Fredag 26/10 ZAGREB

Tidig avresa mot Zagreb. Zagrebs område tillhörde den romerska provinsen Pannonien. Vi besöker sevärdheter så som Zagrebs katedral som är Kroatiens största romersk-katolska katedral, samt många fler kyrkor, torg och områden som är historiskt intressanta. Vi besöker den romerska bosättningen Andautonia från första århundradet e Kr. Andautonia låg vid Savas västra strand drygt tio kilometer sydost om det som idag är Zagrebs stadskärna. Platsen är den äldsta i det moderna Zagrebs närområde.

Utgrävningarna visar att bosättningen renoverades flera gånger under 200–400 e.Kr. Fynd av väggmålningar, mosaiker, med mera indikerar att byggnaderna var rikt utrustade. Andra bruksföremål vittnar om att invånarna levde ett gott liv. Middag i Zagreb.

Dag 8 Lördag 27/10 HEMRESA

Utcheckning efter frukost. Hemresa.