I september vistades jag två veckor på Elba dit turisterna har börjat återvända. Det ingav hopp om att tillvaron sakta normaliseras även i Italien. Men man kan också stanna hemma och uppleva Italien i Sverige på kulturinstitutioner och i filmsalonger. Villa San Michele har fått uppmärksamhet på Millesgården med en utställning med konstnären Liselotte Watkins som under en period arbetat i villan på Capri. I sitt måleri har Watkins inspirerats av det dagliga livet i hennes närhet i Rom, där hon numera är bosatt. Även för Carl och Olga Milles blev Italien en stor inspirationskälla vilket satt avtryck i Millesgårdens konstsamling, arkitektur och inredningsdetaljer. Utanför konstnärshemmet på fasaden till byggnaden som kallas Lilla Ateljén finns en stor freskmålning med motiv av Vesuvius och Neapelbukten av konstnären Jürgen Wrangel.
På Waldemarsudde visas ett urval av Prins Eugens landskapsmåleri och ett utforskande av platser som har haft stor betydelse för hans liv och konstnärskap som Florens och Capri.
I den hyllade dokumentärfilmen Tryffeljägarna i Piemonte får vi följa de väderbitna jägarna och deras hundar i jakten på det värdefulla guldet i skogarna runt Val di Tasso där livet har stått stilla under många generationer.
Italienska Kulturinstitutets direktör Maria Sica har lämnat sin post i Stockholm för ett nytt uppdrag i Tel Aviv. Ännu har ingen efterträdare tillträtt, men institutet har fortsatt att fira 80-årsjubileet av av de svensk-italienska kulturkontakterna med bland annat seminarier och konst och ljusinstallationer under Nobelveckan.
I november var medlemmarna inbjudna till årets första sammankomst på Nationalmuseum. Den 4 februari 2022 är medlemmarna åter inbjudna till museet där ett seminarium i anslutning till boken Luften så klar äger rum. I mars kommer den länge planerade temadagen till Hans Furuhagens minne äga rum på Historiska museet.
Tillsammans med institutet fortsätter under våren den uppskattade digitala serien Utblickar från Rom, om pågående och aktuella rapporter om arkeologi, litteratur och konst.
Mer informationen om vårens program skickas ut till medlemmarna digitalt och finns på föreningen hemsida. Nästa år firar vänföreningen 85-årsjubileum, en anledning att fortsätta att stödja institutet genom ett medlemskap, kanske en lämplig julgåva till vänner med intresse för det Svenska Institutet i Rom.
Suzanne Unge Sörling
Ordförande Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner