Resor

Res till Rom som för hundra år sedan – med tåg genom Europa i Vilhelm Lundströms fotspår

Följ med på en unik resa till Rom i spåren av den banbrytande färd som latinprofessorn Vilhelm Lundström gjorde med sina studenter 1909! Målet var den första svenska arkeologiska kursen på romersk mark, och resan ledde i förlängningen till att Svenska Institutet i Rom grundades på 1920-talet. Och eftersom resan var en del av målet, gjorde man en Grand Tour med tåg genom Europa via historiska platser som Regensburg, Innsbruck och Brenner.

Vi reser som om det vore 1909, med tåg (1 klass) och flera övernattningar på vägen, och besöker samma hotell, restauranger och sevärdheter som Lundström och hans studenter gjorde. Också för oss blir tågresan ett mål i sig: att återupptäcka det långsamma resandet och de insikter och upplevelser som man bara kan få genom att resa på marken. Under tågresan får vi också tid att ta del av Lundströms och studenternas egna livfullt skildrade minnen av resan, och förbereder oss för mötet med Rom precis som de gjorde: genom att läsa poesi och reseberättelser av och om de historiska svenska Romresenärer som genom seklerna korsat Alperna.

I Rom vandrar vi i spåren av Lundströms Rom-kurs och återskapar Rom som det såg ut 1909: Viktor Emanuel-monumentet var ännu inte färdigbyggt; de medeltida kvarteren vid dagens via dei Fori Imperiali fanns fortfarande kvar (och dit sökte sig kursen ofta för att titta i de antikbodar som ännu sålde romerska antikviteter), torget Largo Argentina var outgrävt, och man hade ännu inte återfunnit den antika Balbus-teatern – som idag är möjlig att besöka i Museo di Crypta Balbi. Vi går i kursens spår på dessa platser och många fler.

Vi besöker också Svenska Institutet för presentationer om forskning och kursverksamhet på Institutet från Lundström och framåt, och får tillfälle att högtidlighålla såväl Romvännernas eget jubileumsår som en seminariedag till minne av Axel Boëthius, Institutets förste föreståndare.

Reseledare är sysslingarna Anna Blennow och Clara Blennow-Nilsson, som delar såväl djupa kunskaper om antikens Rom som en stor passion för tågresor. Anna har också (tillsammans med Frederick Whitling, som ansluter i Rom) arbetat med ett forskningsprojekt om Vilhelm Lundström och hans resa, och om hur Svenska Institutet i Rom grundades.

 

Dagsprogram

Dag 1.
Torsdag 2 maj.

Hotel Maximilian Regensburg
Hotel Maximilian Regensburg

Vi ses i Köpenhamn tidigt på morgonen för att ta tåget från Hovedbanegården. Vill man träffas i Malmö och resa över tillsammans går det också bra att ansluta redan på Malmö C. Därefter tar vi tåget från Köpenhamn mot Regensburg. Första sträckan går via färja Rødby-Puttgarden, där man kan äta och sträcka på benen på däck. Byten sker sedan i Hamburg till snabbtåg, som har både café och restaurang, och till regionaltåg i Würzburg. Vi är framme i Regensburg på kvällen. En gång var detta romarrikets yttersta gräns! Efter att ha checkat in på det stora sekelskifteshotellet Maximilian fem minuters promenad från stationen, äter vi middag tillsammans på mysiga restaurant Krauterer vid Domplatz i skuggan av den mäktiga domen.

 

Dag 2. Regensburg–Innsbruck
Fredag 3 maj.

Porta Praetoria
Porta Praetoria

Efter frukost ses vi på Regensburgs historiska museum (400 meter från hotellet) där vi ser på samlingarna med romerska föremål. Därefter går vi vidare genom de pittoreska stadskvarteren ned till Porta Praetoria, den imponerande romerska stadsporten som vetter mot Donaufloden. Lunch intas på charmanta bistron Restaurant Orphee. Därefter hämtar vi ut bagaget på hotellet och tar tåget från Regensburg mot Innsbruck.

Innsbruck, Hotel Goldener Adler
Innsbruck, Hotel Goldener Adler

Vi når Innsbruck efter drygt tre timmars resa, och promenerar till vårt hotell Neue Post, nära såväl stationen som den historiska stadskärnan. På kvällen äter vi middag i hotell Goldener Adlers restaurang, där hotellverksamhet bedrivits sedan 1300-talet och där alla från kejsar Maximilian I till Goethe bott – liksom Lundström och hans studenter. Den historiska stämningen där är oöverträffad! Efter maten tar vi en kort promenad till bron över floden Inn, innan vi vandrar tillbaka till vårt hotell.

 

Dag 3. Innsbruck–Rom
Lördag 4 maj.

Innsbruck Hofkirche
Innsbruck Hofkirche

Den morgonpigga hinner med ett besök i Hofkirche, där drottning Kristina en gång konverterade till katolicismen på sin väg till Rom. Därefter går tågresan vidare mot Rom. Vi reser från Innsbruck över Brennerpasset till Bologna, och vidare därifrån till Rom med snabbtåg.

Alptåg
Utsikt från tåget genom Alperna

Runt kl. 18 anländer vi Rom efter en snabb tågfärd genom vackra italienska landskap och checkar in på Hotel Impero, som ligger på via Viminale precis vid Roms opera, på bekvämt promenadavstånd från tågstationen. Bara några kvarter därifrån, på via Farini, hyrde Lundströms kurs in sig under sin vistelse!

Kvällen fri.

 

Dag 4. Rom
Söndag den 5 maj.

På förmiddagen vilar vi ut från den långa tågresan.

Lagom till lunchtid ses vi för gemensam lunch i närheten av Svenska Institutet.

Därefter välkomnas vi till Svenska Institutet, där Institutets nye forskningslektor Fredrik Tobin berättar om historiska notiser och framtidsutsikter för ett urval av Institutets arkeologiska projekt. Vi får också veta mer om vad Vilhelm Lundström och hans studenter gjorde om dagarna under sin vistelse i Rom 1909, och hur Lundströms kurs utgjorde den första grunden till den arkeologiska kurs som fortfarande ges vid Institutet.

Kvällen fri.

 

Dag 5. Rom
Måndag den 6 maj.

Piazza Venezia som det såg ut i början av 1900-talet

Dagen ägnas åt Vilhelm Lundströms Rom: stadsvandring från Campo de’Fiori till antikens Subura. Vi följer de medeltida pilgrimsvägarna genom Rom, och utforskar bland annat utgrävningarna på Largo Argentina och Museo di Crypta Balbi; den mystiska romerska ruinen på via di S. Maria de’ Calderari; det judiska ghettot och dess medeltida lämningar, Capitolium och piazza Venezia så som de såg ut i början av 1900-talet, och spåren efter Roms medeltidskvarter kring via dei Fori Imperiali.

Kvällen fri.

 

Dag 6. Rom
Tisdag den 7 maj.

Lundström
Vilhelm Lundström i studentmössa på café i Rom den 1 maj 1908

Idag beger vi oss åter upp till Svenska Institutet för att högtidlighålla att det idag är 50 år sedan Axel Boëthius, Institutets förste föreståndares, bortgång, och också på dagen (!) 150 år sedan Vilhelm Lundströms födelse. Detta firas med en temadag på Institutet där vi kan lyssna till föredrag och presentationer.

Kvällen fri.

 

Dag 7. Rom
Onsdag den 8 maj.

Stadsvandring i kvarteren runt Fontana di Trevi, där vi i Lundströms spår undersöker områdets antika och medeltida topografi, och får tillfälle att utföra avskedsceremonin till Rom vid Fontana di Trevi så som man, enligt Lundströms noggranna efterforskningar, historiskt korrekt bör göra!

Gemensam avskedsmiddag.

 

Dag 8. Rom
Torsdag den 9 maj.

Avfärd från Rom. Resan hem går antingen per flyg (bokas av resenärerna själva, ingår ej i resan) eller också med tåg – Interrailkorten vi använde på nedresan är giltiga även för en hemresa, antingen med två dagsetapper och övernattning på vägen, eller två dagsetapper inklusive en sträcka med nattåg. Vi hjälper till med bokning av de platsbiljetter som behövs för tågresan (kostnad för platsbiljetter och eventuellt hotell på hemvägen tillkommer).

 

– – – – –

Följande ingår i resans pris:

  • Tågresa i 1 klass-vagnar Malmö/Köpenhamn–Rom (Interrailkort samt platsbiljetter)
  • Hotell (del i dubbelrum) i Regensburg (1 natt), Innsbruck (1 natt), Rom (5 nätter) (inklusive City Tax i Rom). Tillägg för enkelrum under resan tillkommer.
  • Gemensamma middagar i Regensburg, Innsbruck, samt sista kvällen i Rom
  • Gemensam lunch i Rom dag 4
  • Guidning under hela resan av Clara Blennow-Nilsson och Anna Blennow
  • Guidning och föredrag på Svenska Institutet av Fredrik Tobin, Anna Blennow och Frederick Whitling
  • Möjlighet till hemresa på egen hand med tåg
  • Frukost ingår på samtliga hotell

 

Resans pris:

14 500 kronor per person

Resenär från 60 år och uppåt (som reser billigare på tåget): 14 100 kronor

Enkelrumstillägg för hela resan: 3 700 kronor

 

Sista dag för anmälan: 15 december 2018

Sänd Din anmälan till Anna Blennow på mailadress anna.blennow@sprak.gu.se eller postadress Teknologgatan 2, 411 32 Göteborg.

Anmälningsavgift (2 000 kr per person) betalas i samband med anmälan. Resterande kostnad erläggs senast den 1 februari.¨

page5image1235092304
Stazione Termini i Rom i början av 1900-talet

Vi ses på tåget!

Skriv ut som PDF Program Romvaensresan 2019

 

Genomförda resor:

 

Kroatien 20 oktober – 27 oktober 2018

Kroatien

”Dalmatia–en romersk provins på Balkan”

Resan följer den natursköna kroatiska kusten från Dubrovnik i söder till huvudstaden Zagreb i norr. Vi lär känna fornminnen från grekisk, romersk och bysantinsk tid, men också byggnader med en stark krydda av engelskt 1700-tal. Vi besöker de forntida romerska städerna Narona norr om Dubrovnik, Salona strax utanför Split, den lilla staden Trogir med sin gamla stadskärna från grekisk tid, som finns med på Unescos världsarvslista. En av höjdpunkterna är ett besök i Split och kejsar Diocletianus stora palats. Anläggningen är ett av den senromerska kejsartidens mäktigaste monument och idag ett av Kroatiens världsarv. Vi besökte också Kroatiens äldsta stad Zadar, som blev romersk koloni 48 f.Kr och kan uppvisa åtskilliga monument från romersk tid. Vår näst sista dag besöker vi Pula på den istriska halvön, som bjuder på en rad romerska byggnader, framförallt den kända Amfiteatern som är den sjätte största i världen. Sista dagen avslutar vi med upplevelser i den ståtliga huvudstaden Zagreb.

Dag 1 Lördag 20/10 DUBROVNIK

Avresa från Arlanda till Dubrovnik med Norwegian. Busstransfer från flygplatsen till hotellet. Incheckning på hotellet. Vår ciceron Adam Lindhagen och guide Silvana Nosic välkomnade oss till lunch. Vi guidades genom gamla staden och dess byggnader och monument. Flertalet från medeltiden och framåt med stildrag från gotik, renässans och barock. Sedan 1979 finns gamla staden uppförd på Unescos världsarvslista. Sevärda byggnader är många av de romersk-katolska kyrkorna, Katedralen, St. Blasius kyrkan men även Rektorspalatset från 1200-talet, Sponzapalatset (Divan) från 1500-talet och ringmuren från 1100- talet. Staden smyckas av många vackra fontäner, skulpturer och statyer på de små torgen. Vi njuter av denna vackra stad som återhämtat sin forna skönhet efter inbördeskriget 1991-1995, då den skadades svårt. Middag i Dubrovnik.

Dag 2 Söndag 21/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS & NARONA ”COLONIA IULIA NARONA”

Avresa från Dubrovnik. Efter frukost reser vi norrut till den forntida romerska kolonin Narona vid byn Vid nära Metkovic. Här besökte vi det unika arkeologiska museet som är byggt på platsen för de utgrävningar som gjordes 1995 och 1996, då man hittade ett romerskt Augustustempel med bland annat sjutton marmorstatyer av den kejserliga familjen. Promenad runt den välbevarade stadsmuren och lunch i Narona. Därefter reste vi mot Kroatiens näst största stad som även blivit utnämnd till regionen Dalmatiens vackraste under tre år – Unescostaden Split. Den är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans palats från sent 200-tal. Palatset är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag. Fynd visar dock att platsen grundlades tidigare, som en grekisk bosättning vid namn Aspálathos. Romarna upprättade senare provinsen Dalmatia, uppkallad efter en illyrisk stam vid namn Dalmatae. Den romerska provinsen omfattade ett större område än dagens Dalmatien och sträckte sig från Istrien i norr till Albanien i söder. Dagens Bosnien och Hercegovina ingick också i den romerska provinsen Dalmatien. Incheckning på hotellet i Split. Under sena aftonen i Split höll ciceron Adam och guide Silvana ett inledande föredrag om kejsar Diocletianus palats. Middag i Split. Under morgondagen fortsatte vi i kejsarens spår.

Diocletans palats

Dag 3 Måndag 22/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS

Vi ägnar en heldag åt att uppleva kejsar Diocletianus palats tillsammans med våra ciceroner. Palatset är en av de mest välbevarande och största romerska byggnaderna i världen. Det inrymmer idag butiker, lägenheter, gallerior, restauranger etc. Området är en levande plats där gammalt kulturarv blandas med modern kultur och stadsliv.

Vi beundrar den vackra St. Domniuskatedralen med kejsar Diocletianus mausoleum, besöker palatsets källare med rester av den gamla akvedukten, samt de så kallade guld-, brons-, koppar och silverportarna. Vi får en förståelse av stadsplanens uppdelning med anknytning till samtliga fyra portar. Vi går in i Palatsets vestibul (entré till kejsar Diocletianus privata bostad), och beskådar det unikt välbevarade Jupitertemplet.

Efter några timmar med mycket information och intryck, tar vi en skön och välbehövlig lunchpaus tillsammans. Dagen fortsätter med Adams och Silvanas berättelser.

Dag 4 Tisdag 23/10 SOLIN ”COLONIA MARTIA IULIA SALONA” & TROGIR”TRAGURIUM”

Vi checkar ut från hotellet i Split efter frukost och reser till lämningarna av den antika romerska kolonin Salona, grundad ca 25 f. Kr., där antagligen kejsar Diocletianus föddes. Här finns provinsen Dalmatiens enda kända amfiteater, men också teatern, stora delar av den antika stadsmuren, spår av den 2000 år gamla akvedukten, lämningar av badhus, en tidig kristen katedral, doprum med mera. Salona var provinsens huvudstad under det romerska imperiet.

Vi reser vidare norrut mot staden Trogir där vi börjar med att äta en lunch i gamla stan. Därefter gav vi oss i kast med att besöka den gamla stadskärnan, St. Barbara kyrkan, St. Lovrec-kyrkan från 1200-talet och det Benediktinska Klostret som inrymmer stenmurar, skulpturer från grekisk och romersk tid, vacker mosaik med mera. Trogir har en grekisk stadsplan och mycket av bysantinsk arkitektur bevarad. Till stadskärnans mest framstående byggnader räknas Ćipikopalatset, Kamerlengoborgen, Landsporten, Sankt Laurentius katedral, Sankt Markus torn och Stadshuset.

Avresa från Trogir. Ankomst hotellet i Zadar. Middag i Zadar.

Dag 5 Onsdag 24/10 ZADAR ”COLONIA IULIA IADER”

Vi checkar ut efter frukost och spenderar dagen i Kroatiens äldsta stad Zadar. Staden har många monument från romersk tid och ett flertal kyrkor och palats från medeltiden. Vi besökte bland annat St. Donatuskyrkan, den äldsta katedralen i Kroatien – Sankta Anastasiakyrkan med flera. Utgrävningar görs ständigt i staden som vilar på romerska lämningar och byggnader. Arbetet är svårt på grund av närheten till vattnet som vill tränga igenom. Vi äter lunch på en trevlig restaurang mitt i staden. Mot sena eftermiddagen reser vi norrut mot Istrien och staden Pula i norra Kroatien. Incheckning på hotellet i Pula. Middag i Pula.

Dag 6 Torsdag 25/10 PULA ”COLONIA PIETAS IULIA POLA”

Frukost. Vi ger oss i kast med att lära känna den gamla staden Pula; Amfiteatern, Augustustemplet, dubbelporten, Herculesporten, Sankta Maria Formosas kapell, Heliga Jungfru Marie himmelsfärds katedral, med flera platser. Pulas tidiga historia är okänd men man tror att staden kan vara uppemot 3 000 år gammal och att den vuxit fram ur vad som ursprungligen var en historisk bosättning
på Kaštel-höjden, dvs platsen där Pulaborgen står. Staden grundades som romersk koloni år 46 f. Kr. och var administrativt en del av Italien. Pula är idag Kroatiens åttonde största stad och regionen Istriens administrativa centrum.

Dag 7 Fredag 26/10 ZAGREB

Tidig avresa mot Zagreb. Zagrebs område tillhörde den romerska provinsen Pannonien. Vi besöker sevärdheter så som Zagrebs katedral som är Kroatiens största romersk-katolska katedral, samt många fler kyrkor, torg och områden som är historiskt intressanta. Vi besöker den romerska bosättningen Andautonia från första århundradet e Kr. Andautonia låg vid Savas västra strand drygt tio kilometer sydost om det som idag är Zagrebs stadskärna. Platsen är den äldsta i det moderna Zagrebs närområde.

Utgrävningarna visar att bosättningen renoverades flera gånger under 200–400 e.Kr. Fynd av väggmålningar, mosaiker, med mera indikerar att byggnaderna var rikt utrustade. Andra bruksföremål vittnar om att invånarna levde ett gott liv. Middag i Zagreb.

Dag 8 Lördag 27/10 HEMRESA

Utcheckning efter frukost. Hemresa.