Resor

Kroatien 20 oktober – 27 oktober 2018

Kroatien

”Dalmatia–en romersk provins på Balkan”

Resan följde den natursköna kroatiska kusten från Dubrovnik i söder till huvudstaden Zagreb i norr. Vi lärde känna fornminnen från grekisk, romersk och bysantinsk tid, men också byggnader med en stark krydda av engelskt 1700-tal. Vi besökte de forntida romerska städerna Narona norr om Dubrovnik, Salona strax utanför Split, den lilla staden Trogir med sin gamla stadskärna från grekisk tid, som finns med på Unescos världsarvslista. En av höjdpunkterna blev ett besök i Split och kejsar Diocletianus stora palats. Anläggningen är ett av den senromerska kejsartidens mäktigaste monument och idag ett av Kroatiens världsarv. Vi besökte också Kroatiens äldsta stad Zadar, som blev romersk koloni 48 f.Kr och kan uppvisa åtskilliga monument från romersk tid. Vår näst sista dag besöker vi Pula på den istriska halvön, som bjuder på en rad romerska byggnader, framförallt den kända Amfiteatern som är den sjätte största i världen. Sista dagen avslutade vi med upplevelser i den ståtliga huvudstaden Zagreb.

Dag 1 Lördag 20/10 DUBROVNIK

Avresa från Arlanda till Dubrovnik med Norwegian. Busstransfer från flygplatsen till hotellet. Incheckning på hotellet. Vår ciceron Adam Lindhagen och guide Silvana Nosic välkomnade oss till lunch. Vi guidades genom gamla staden och dess byggnader och monument. Flertalet från medeltiden och framåt med stildrag från gotik, renässans och barock. Sedan 1979 finns gamla staden uppförd på Unescos världsarvslista. Sevärda byggnader är många av de romersk-katolska kyrkorna, Katedralen, St. Blasius kyrkan men även Rektorspalatset från 1200-talet, Sponzapalatset (Divan) från 1500-talet och ringmuren från 1100- talet. Staden smyckas av många vackra fontäner, skulpturer och statyer på de små torgen. Vi njuter av denna vackra stad som återhämtat sin forna skönhet efter inbördeskriget 1991-1995, då den skadades svårt. Middag i Dubrovnik.

Dag 2 Söndag 21/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS & NARONA ”COLONIA IULIA NARONA”

Avresa från Dubrovnik. Efter frukost reste vi norrut till den forntida romerska kolonin Narona vid byn Vid nära Metkovic. Här besökte vi det unika arkeologiska museet som är byggt på platsen för de utgrävningar som gjordes 1995 och 1996, då man hittade ett romerskt Augustustempel med bland annat sjutton marmorstatyer av den kejserliga familjen. Promenad runt den välbevarade stadsmuren och lunch i Narona. Därefter reste vi mot Kroatiens näst största stad som även blivit utnämnd till regionen Dalmatiens vackraste under tre år – Unescostaden Split. Den är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans palats från sent 200-tal. Palatset är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag. Fynd visar dock att platsen grundlades tidigare, som en grekisk bosättning vid namn Aspálathos. Romarna upprättade senare provinsen Dalmatia, uppkallad efter en illyrisk stam vid namn Dalmatae. Den romerska provinsen omfattade ett större område än dagens Dalmatien och sträckte sig från Istrien i norr till Albanien i söder. Dagens Bosnien och Hercegovina ingick också i den romerska provinsen Dalmatien. Incheckning på hotellet i Split. Under sena aftonen i Split höll ciceron Adam och guide Silvana ett inledande föredrag om kejsar Diocletianus palats. Middag i Split. Under morgondagen fortsatte vi i kejsarens spår.

Diocletans palats

Dag 3 Måndag 22/10 SPLIT ”SPALATUM” & KEJSAR DIOCLETIANUS PALATS

Vi ägnade en heldag åt att uppleva kejsar Diocletianus palats tillsammans med våra ciceroner. Palatset är en av de mest välbevarande och största romerska byggnaderna i världen. Det inrymmer idag butiker, lägenheter, gallerior, restauranger etc. Området är en levande plats där gammalt kulturarv blandas med modern kultur och stadsliv.

Vi beundrar den vackra St. Domniuskatedralen med kejsar Diocletianus mausoleum, besöker palatsets källare med rester av den gamla akvedukten, samt de så kallade guld-, brons-, koppar och silverportarna. Vi får en förståelse av stadsplanens uppdelning med anknytning till samtliga fyra portar. Vi går in i Palatsets vestibul (entré till kejsar Diocletianus privata bostad), och beskådar det unikt välbevarade Jupitertemplet.

Efter några timmar med mycket information och intryck, tog vi en skön och välbehövlig lunchpaus tillsammans. Dagen fortsatte med Adams och Silvanas berättelser.

Dag 4 Tisdag 23/10 SOLIN ”COLONIA MARTIA IULIA SALONA” & TROGIR”TRAGURIUM”

Vi checkar ut från hotellet i Split efter frukost och reser till lämningarna av den antika romerska kolonin Salona, grundad ca 25 f. Kr., där antagligen kejsar Diocletianus föddes. Här finns provinsen Dalmatiens enda kända amfiteater, men också teatern, stora delar av den antika stadsmuren, spår av den 2000 år gamla akvedukten, lämningar av badhus, en tidig kristen katedral, doprum med mera. Salona var provinsens huvudstad under det romerska imperiet.

Vi reser vidare norrut mot staden Trogir där vi börjar med att äta en lunch i gamla stan. Därefter gav vi oss i kast med att besöka den gamla stadskärnan, St. Barbara kyrkan, St. Lovrec-kyrkan från 1200-talet och det Benediktinska Klostret som inrymmer stenmurar, skulpturer från grekisk och romersk tid, vacker mosaik med mera. Trogir har en grekisk stadsplan och mycket av bysantinsk arkitektur bevarad. Till stadskärnans mest framstående byggnader räknas Ćipikopalatset, Kamerlengoborgen, Landsporten, Sankt Laurentius katedral, Sankt Markus torn och Stadshuset.

Avresa från Trogir. Ankomst hotellet i Zadar. Middag i Zadar.

Dag 5 Onsdag 24/10 ZADAR ”COLONIA IULIA IADER”

Vi checkar ut efter frukost och spenderar dagen i Kroatiens äldsta stad Zadar. Staden har många monument från romersk tid och ett flertal kyrkor och palats från medeltiden. Vi besökte bland annat St. Donatuskyrkan, den äldsta katedralen i Kroatien – Sankta Anastasiakyrkan med flera. Utgrävningar görs ständigt i staden som vilar på romerska lämningar och byggnader. Arbetet är svårt på grund av närheten till vattnet som vill tränga igenom. Vi äter lunch på en trevlig restaurang mitt i staden. Mot sena eftermiddagen reser vi norrut mot Istrien och staden Pula i norra Kroatien. Incheckning på hotellet i Pula. Middag i Pula.

Dag 6 Torsdag 25/10 PULA ”COLONIA PIETAS IULIA POLA”

Frukost. Vi ger oss i kast med att lära känna den gamla staden Pula; Amfiteatern, Augustustemplet, dubbelporten, Herculesporten, Sankta Maria Formosas kapell, Heliga Jungfru Marie himmelsfärds katedral, med flera platser. Pulas tidiga historia är okänd men man tror att staden kan vara uppemot 3 000 år gammal och att den vuxit fram ur vad som ursprungligen var en historisk bosättning
på Kaštel-höjden, dvs platsen där Pulaborgen står. Staden grundades som romersk koloni år 46 f. Kr. och var administrativt en del av Italien. Pula är idag Kroatiens åttonde största stad och regionen Istriens administrativa centrum.

Dag 7 Fredag 26/10 ZAGREB

Tidig avresa mot Zagreb. Zagrebs område tillhörde den romerska provinsen Pannonien. Vi besöker sevärdheter så som Zagrebs katedral som är Kroatiens största romersk-katolska katedral, samt många fler kyrkor, torg och områden som är historiskt intressanta. Vi besöker den romerska bosättningen Andautonia från första århundradet e Kr. Andautonia låg vid Savas västra strand drygt tio kilometer sydost om det som idag är Zagrebs stadskärna. Platsen är den äldsta i det moderna Zagrebs närområde.

Utgrävningarna visar att bosättningen renoverades flera gånger under 200–400 e.Kr. Fynd av väggmålningar, mosaiker, med mera indikerar att byggnaderna var rikt utrustade. Andra bruksföremål vittnar om att invånarna levde ett gott liv. Middag i Zagreb.

Dag 8 Lördag 27/10 HEMRESA

Utcheckning efter frukost. Hemresa.