Nytt från Romhorisont

Ännu dröjer sig pandemin kvar med fortsatt isolering. Vi sätter vårt hopp till den annalkande våren och en positiv effekt av vaccinationer. Rapporter från Rom meddelar att en ny nedstängning i Italien är nödvändig medan på andra håll i världen öppnar samhället upp på nytt. Institutets verksamhet har gått på sparlåga, men trots det har flera projekt kunnat fortgå och biblioteket ombyggnad av biblioteket står nu färdigt.

Medlemmarna i vår förening har i begränsad form fått ta del av föreläsningar och seminarier via zoom, men längtan efter att mötas igen för samtal är stor. Läsning och tillgång till nyutkomna böcker om Italien förstärker vår längtan efter resor, inte minst till Italien och Rom. Jag har med stor behållning läst en ny bok Luften så klar, ett antal artiklar från en konferens i Rom om nordeuropeiska konstnärer och författare i Rom 1750 till 1950. Titeln är ett citat hämtat ur Atterboms dagboksanteckningar.

I detta nummer av Romhorisont presenteras andra aktuella böcker med anknytning till institutet i Rom. I Western Ways sätter Frederick Whitling in de utländska skolorna i Athen och Rom i en historisk och politisk kontext och visar också på framtida möjligheter till gränsöverskridande samarbeten mellan Medelhavsinstituten, något som även vänföreningarna ser som en viktig uppgift genom återkommande gemensamma program. Eskil Fagerströms senaste bok Italiens moderna historia som anmäls av Kristina Kappelin. I vänföreningarnas skriftserie, har utkommit en essäbok, Det gyllene Athen av professor emeritus Jerker Blomqvist i Lund. Serien ges numera ut i samarbete med Istanbulinstitutet vänförening.

Vi får ännu en tid nöja oss med att följa aktuella program och nya utställningar digitalt. Och utbudet är stort. Italienska Kulturinstitutet i Stockholm lanserar intressanta program inom ramen för 80 år av kulturella relationer mellan Italien och Sverige. Nu uppmärksammas relationerna på arkitekturens område med fem fiktiva promenader, vandringar som följer 1900-talets arkitekters projekt och byggnader med ömsesidig inspiration och forskningsutbyten. Det går att följa på både Facebook och Instagram.

I Rom pågår en utställning som visas på Colosseum Pompei e Roma: una mostra al Colosseo https://parcocolosseo.it/

Nya fynd och forskningsresultat om Pompeji är ständigt aktuella.

Suzanne Unge Sörling

Ordförande Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner

Romhorisont nr 74

Nytt från institutet, Ulf R. Hansson

Nyheter från biblioteket Astrid Capoferro

Mellan dåtid och framtid, Infraprojektet Mötesplats Medelhavet, Ghaza Alyasin och Ludmila Werkström

Fragment av återbruk, Johannes Luchmun

Det medeltida Rom i pandemins tid, Magnus Borg

Rominstitutets »dalmålningar« En undangömd skatt, Lars Berggren

Ny honorärkonsul i Venedig och Nya ledamöter

Kronprins Gustaf i Rom, Möte med släktingarna Bonaparte, Börje Magnusson

Via Benardo Celentano, Magnus Westerberg

Anatole France, Thais och pelarhelgonet, Conny Svensson

Jordbrukskolonier på Sicilien under fascismen, Maria Mellgren och Kristian Göransson

Minnesord Hans Furuhagen

Aktuella böcker

Föreningsnytt

Länk till fler nummer av Romhorisont