Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien – en skimrande historisk mosaik till Ravenna-Padua-Venedig med fil. dr Jesper Blid den 13–20 oktober 2023
Jesper Blid är fil. dr i klassisk arkeologi och arbetar med romersk och bysantinsk arkeologi, arkitektur och konst vid Vetenskapsakademien i Wien. Han har under snart två decennier deltagit i arkeologiska fältarbeten i Italien och andra platser i Östra medelhavsområdet.
Det blir en historisk resa genom det bysantinska Norditalien, som bjuder på många konsthistoriska skatter från senantiken och den tidiga medeltiden.
De fyra första nätterna bor vi i den kulturminnesmärkta staden Ravenna som mot slutet av antiken styrde över det sönderfallande romerska rikets västra rikshalva. Vi bor i stadens historiska centrum på Hotel NH Ravenna, nära den monumentala kupolbasilikan San Vitale som byggdes under kejsar Justinianus I på 500-talet e.Kr. Vi besöker givetvis basilikan och beskådar dess världsberömda mosaik samt den romerska kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från 400-talet e.Kr.
I Ravenna besöker vi också bl a Nationalmuseet och ser på arkeologiska fynd från klassisk, romersk och bysantinsk tid och stadens katedral.
Resan tar oss vidare till Padua där vi besöker kyrkan S. Antonius, en korsformad kupolbasilika i bästa bysantiska stil. Vi ser även Schrovegnikapellet med underbara fresker av Giotto.
Resan avslutas i Venedig, där vi bor tre nätter på Hotel Principe vid Canal Grande. Vi gör bl a en privat båtutflykt till en av stadens tidigaste kyrkor på ön Torcello. I Markuskyrkan studerar vi den arkaiserande bysantinska arkitekturen. Dogepalatset samt en av Venedigs mest intressanta platser, den grekisk-ortodoxa kyrkan S. Giorgio dei Greci, står på schemat på denna unika resa.
Dag 1
Fre 13/10 Skandinavien-Venedig-Ravenna
Morgonflyg från Arlanda och Landvetter med SAS via Kastrup till Venedig. Vi far med vår buss till Ravenna där vi tillbringar fyra nätter på Hotel NH Ravenna i stadens historiska centrum. Ravenna nygrundades 402 e Kr av kejsaren Honorius som huvudstad för det västromerska riket. Staden blev både politiskt och kulturellt betydelsefull under senantiken och tidig medeltid med starka band till Konstantinopel, det bysantinska rikets huvudstad. Gemensam välkomstmiddag på vårt trevliga hotell.
Dag 2
Lör 14/10 Ravenna
Vi besöker kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från 400-talet med sina enastående mosaiker. Vi går därefter till den kupolförsedda San Vitale från 500-talet och ser mosaikavbildningarna av det bysantinska kejsarparet Justinianus och Theodora. Efter en kaffepaus besöker vi museet Domus dei Tappeti di Pietra, en närbelägen utgrävningsplats där arkeologerna har hittat ett omfattande senromerskt stadspalats med imponerande golvmosaiker. Efter lunch besöker vi Franciskuskyrkan som vilar på bysantinska grundmurar och därefter San Giovanni Evangelista, som uppfördes av Galla Placidia och är stadens äldsta nu stående kyrka. Övernattning i Ravenna.
Dag 3
Sön 15/10 Ravenna
På förmiddagen besöker vi först Arianernas baptisterium från tidigt 500-tal, som tillhörde stadens gotiska katedral. Baptisteriets kupol har en pikant avbildning av den helt nakne Kristus på väg att döpas. Vi vandrar vidare till den katolska katedralen med tillhörande tidigbysantinskt baptisterium från 400-talet. Efter kaffet besöker vi ärkebiskopens palats, som inrymmer ett museum och glimrande tidigbysantinskt kapell. I museet upplever vi rika fynd från stadens historia, exempelvis biskopen Maximianus elfenbenstron från 500-talet. Lunchpaus. Under eftermiddagen ser vi fasaden av den östgotiske kungen Theoderiks palats, som Karl den store i början av 800-talet plundrade på marmor för att dekorera sitt eget palatskapell i Aachen. Vi ser också kyrkan Sant´Apollinare Nouvo från tidigt 500-tal, som ursprungligen var Theoderiks eget palatskapell. Under eftermiddagen besöker vi Museo Nazionale di Ravenna med fynd från stadens långa historia. Övernattning i Ravenna.
Dag 4
Mån 16/10 Ravenna-Classe
På morgonen besöker vi kung Theoderiks mausoleum från 500-talet, som förmodligen är inspirerat av de bysantinska kejsargravarna i Konstantinopel. Därefter åker vi till den mäktiga basilikan Sant´ Apollinare in Classe, det antika Ravennas hamnstad. Absidmosaiken från 500-talet avbildar paradiset och en tidigbysantinsk ikonografisk gåta, som vi försöker lösa. Sedan följer ett besök på det fina Classis Ravenna – Museo della Carta e del Territorio med många intressanta föremål. Återfärd till hotellet och sedan ledig tid i Ravenna. Övernattning i Ravenna.
Dag 5
Tis 17/10 Ravenna-Padua-Venedig
Utcheckning. Vi reser norrut mot Venedig. Längs vägen stannar vi i staden Padua där vi gör ett besök i kyrkan S. Antonius, en korsformad kupolbasilika i bästa bysantinska stil. Vi besöker även Scrovegnikapellet, även kallat Arenakapellet, med väggmålningar av Giotto från tidigt 1300-tal. Giottos stil har inom konsthistorien setts som ett tydligt avbrott från den dittills förhärskande bysantinska traditionen i Italien och början på renässansen. Vi förstår nog bättre bysantinsk konst genom att också fokusera på Giottos nydanande stil. Framme i Venedig checkar vi in på det klassiska Hotel Principe alldeles vid Canal Grande, där vi stannar där tre nätter. Övernattning i Venedig.
Dag 6
Ons 18/10 Utflykt till Torcello
Idag gör vi en utflykt med egen båt till den tidigaste bosättningen i Venediglagunen på ön Torcello. Här besöker vi några av områdets äldsta kyrkor, Santa Maria Assunta från 800-talet och Santa Fosca från 1000-talet. Vi undersöker likheter och skillnader mellan den bysantinska stilen och det vi i Västeuropa kallar den romanska arkitekturen och konsten. Vi äter lunch bredvid kyrkorna på Torcello och återvänder på eftermiddagen till Venedig. Övernattning i Venedig.
Dag 7
Tors 19/10 Venedig
Vi tillbringar dagen i området kring Markusplatsen. Vi gör en rundvandring i det mäktiga Dogepalatset och får en känsla av staden Venedigs magnitud under dess storhetsperiod. Vi besöker Venedigs katedral, Markuskyrkan, och studerar dess bysantinska mosaiker och arkitektur. Vi ser konstskatter som rövades från Konstantinopel under det fjärde korståget 1204, t ex de berömda bronshästarna. Vi besöker även kyrkans eget museum. Efter lunch besöks den grekisk-ortodoxa kyrkan San Giorgio dei Greci, som i sitt intilliggande museum har en rik samling bysantinska ikoner från exempelvis Konstantinopel och Kreta. Gemensam festlig avskedsmiddag på hotellets restaurang Sivoli. Övernattning i Venedig.
Dag 8
Fre 20/10 Hemresedag
Utcheckning och transfer med båt till Venedigs flygplats Marco Polo. Flyg med SAS vid lunchtid till Kastrup och vidare till Arlanda eller Landvetter.
RESEFAKTA:
Medlemskap i Svenska Rominstitutets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens bankgiro är 485-9013.
Årsavgift 300:- per person, för par/sammanboende 400:-
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Pris från Arlanda eller Kastrup: 22.900:- inklusive flygskatter
Pris från Landvetter: 24.650:- inklusive flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 7/9 2023)
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 5.500:-
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas. Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
I resans pris ingår: Flyg med SAS från Arlanda, Landvetter via Kastrup till Venedig tor, del i dubbelrum på fyrstjärniga centralt belägna hotell i Ravenna och Venedig, bufféfrukost, buss/båt transporter, inträdesavgifter, utflykter enligt program, eu-moms, city-tax, fil dr Jesper Blids ciceronskap och reseledning från Paradisresor.
För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992.