Temadag om Giorgio Vasari

Temadag om Giorgio Vasari och den italienska renässansen

Konsthistoriskt seminarium och specialvisning av Nationalmuseums utställning

”Giorgio Vasaris teckningar – en mytomspunnen samling”

Giorgio Vasari och hans berömda teckningssamling står i fokus för höstens stora utställning på Nationalmuseum, som genomförs i samarbete med Louvren i Paris. Det är en magnifik presentation som förmedlar en inträngande bild av den italienska renässanskonsten och av de konstnärer som Vasari dokumenterade i sin bok Le vite de’ più eccellenti pittori, scultori, e architettori, som

Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Rafael, Parmigianino och Sofonisba Anguissola.

Den inflytelserike konstnären, arkitekten och författaren Giorgio Vasari hade Florens som sitt verksamhetsfält. Han var även konstnärlig rådgivare åt familjen Medici, storhertigarna av Toscana, i vars rika konstsamlingar Libro de’ Disegni kom att ingå efter Vasaris död. Efter detta försvann teckningssamlingen ur historien och först genom de senaste årens forskning har det gått att få klarhet i dess vidare öden. De största grupperna av teckningar tillhöriga Libro återfinns idag i Nationalmuseums och Louvrens samlingar men med de senaste forskningsrönen har fler kunnat identifieras. Utställningen kastar nytt ljus på den sägenomspunna teckningssamlingen, Giorgio Vasaris verksamhet och på den florentinska renässanskulturen i stort.

Med anledning av utställningen anordnas ett konsthistoriskt seminarium i Nationalmuseums hörsal fredagen den 11 november kl. 14.00–15.00. Medverkar gör docent Johan Eriksson, professor Sabrina Norlander Eliasson och docent Martin Olin, forskningschef vid Nationalmuseum.

De kommer att belysa den aktuella forskningen om Vasari och hur denne har format bilden av den florentinska renässansens konst och konstnärer genom sina konstnärsbiografier.

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Ta plats i hörsalen i god tid.

Kl. 15.30 får Romvännerna en kort introduktion till utställningen i Skulpturhallen och sedan följer en entimmes specialvisning av Vasariutställningen exklusivt för medlemmarna.

Bindande anmälan till Rebecka Millhagen Adelswärd e-post rebecka.millhagen@icloud.com senast den 1 november. Maxantal 20 personer/först till kvarn.

Kostnad 250 kr/person (inkluderar entréavgiften till utställningen). Kontant betalning eller Swish 1235815378 på plats i samband med avprickning.

OBS!!! Temadagen är fullbokad.