2021 års resa till Florens

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till oförlikneliga Florens med fil. dr Börje Magnusson den 21/10-28/10 2021

Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han organiserade också internationella seminarier om svenskar i Rom, som Olaus Magnus, drottning Christina och Nicodemus Tessin d.y. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

En resa till Florens för Rom-älskare

Florens är ett enastående fenomen. Staden var runt år 1300 en av de folkrikaste städerna i Europa, dess guldmynt var den internationella valutan, handelsmän och banker hade kontor överallt och finansierade påvar och monarker. Florens utvecklade en enastående kulturell och konstnärlig verksamhet med författare som Dante och Boccaccio, målare som Giotto, Fra Angelico, Botticelli och Leonardo da Vinci, skulptörer som Donatello och Michelangelo, arkitekter som Brunelleschi och Vasari. Florentinarna var stolta över allt detta, samtidigt som politiken var både kaotisk och brutal. Franciskanermunken San Bernardino sade i en straffpredikan 1424: Italien är det mest intelligenta landet i Europa, Toskana den intelligentaste regionen i Italien, Florens den mest intelligenta staden i Toskana – men också den mest korrupta, för när alla gåvor förenas med illvilja får man de ondskefullaste männen. I slutet av århundradet försökte den ännu strängare munken Savonarola få florentinarna att bränna upp alltsammans men blev själv bränd på bål.

Det råder en symbios mellan Florens och Rom. Ur romvännens perspektiv är Florens staden bakom återuppväckandet av den döda ruinstad som påven flytt från. Renässansens Rom skapades till stor del av konstnärer från Florens – som först hade varit i Rom och studerat ruinerna. Familjen Medici hade en huvudroll. Påven Eugen IV var Cosimo d.ä:s gäst i tio år, och invigde Florens nya katedral 1436. Banden stärktes ytterligare i början av 1500-talet då två medlemmar av familjen Medici valdes till påve, och Michelangelo tvingades dela sin tid mellan de två städerna.

Om det florentinska arvet märks i Rom, bjuder Florens på den fullständiga bilden, där medeltid och renässans fortfarande dominerar stadens kärna. Från vårt bekväma och välbelägna hotell gör vi varje dag vandringar i centrum, där avstånden är små. Vi beser de stora monumenten: Baptisteriet, Katedralen med sin väldiga kupol, Giottos kampanil och Palazzo Vecchio, stadshuset. Vi besöker de medeltida kvarter där Dante verkade innan han dömdes till döden men i stället landsförvisades 1302. Vi stiftar bekantskap med familjen Medici, som tog makten på 1430-talet och sedan som storhertigar av Toskana på 1500- och 1600-talen skapade internationellt ryktbara furstliga miljöer, främjade vetenskap och samlade konst. Vi besöker några av världens främsta museer, Uffizierna och Palazzo Pitti, och vi kan vandra i den vidsträckta Boboliträdgården. Men vi gör också en utflykt i storhertigdömet och besöker etruskerstaden Volterra på sin höga klippa, njuter av gott vin bland vårfagra böljande kullar.

Läs mer under RESOR

RESEFAKTA:

OBS! SAS har ändrat flygtider till Florens till förmiddagar.

Medlemskap i Rominstitutets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens bankgiro är 485-9013. 
Årsavgift 300:- per person, för par/sammanboende 400:- 
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.

Pris från Arlanda inkl. flygskatter: 18.850:-
Pris från Kastrup inkl. flygskatter: 17.950:-
Pris från Landvetter inkl. flygskatter: 20.350:-
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.800:-

Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 14/9 2021) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande. Bankgiro 5169 – 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Bologna
tor, del i dubbelrum på vårt fyrstjärniga hotell i Florens med
bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, vinprovning med
tilltugg, transporter i turistbuss och utflykter enligt program,
inträdesavgifter, fil dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguide
Elisabetta Marchi, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När
måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans.

Gör en intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se eller ring tel. 0702-259992. 

Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se