Släkten Bildt i Italien

Föreläsning med Nils Bildt och Astrid Capoferro Tisdagen den 3 december kl. 17.00
Plats: Medelhavsmuseets hörsal, Fredsgatan 2
, Stockholm

I den nytukomna boken Bildt – historien om en släkt av historikern Göran Norrby skildras släkten Bildt och dess skiftande öden och intressanta personligheter under mer än sjuhundra år. Bokens initiativtagare, Nils Bildt, berättar initierat om släkten Bildt i Italien med utgångspunkt i diplomaten och Kristinaforskaren Carl Bildts (1850–1931) liv och verksamhet i Rom. Även hustrun, Alexandra Bildt, och sönerna, diplomaten Harald Bildt och arkeologen och samlaren Didrik Bildt presenteras. De kom i mycket att följa i sin fars fotspår och resultatet av deras samlingsverksamhet återfinns idag i Medelhavsmuseets och Etnografiska museets samlingar.
Deras yngre halvsyster Blanceflor gifte sig 1924 med prins Andrea Boncompagni Ludovisi och kom liksom sina föräldrar att tillhöra Roms ”bel mondo”. Hennes privatpalats på via Boncompagni är idag ett museum.

Svenska Rominstitutets bibliotekarie, Astrid Capoferro, berättar ingående om samlingarna av Bildtiana – böcker, handskrifter, dagböcker och andra arkivhandlingar, och den pågående digitaliseringen av delar av materialet.

Presentationen är ett samarrangemang med Medelhavsmuseet. Fritt inträde. För anmälan gå in på museets hemsida under kalendarium och boka en plats under själva programpunkten. Vid eventuella frågor kontakta Rebecka Millhagen Adelswärd rebecka.millhagen@icloud.com