Romhorisont nr 77

Jag har i ett halvår haft äran att vara ordförande för denna illustra vänförening, en minst sagt omtumlande tid. Det har varit mycket nytt att sätta sig in i och några svåra bollar att hantera, men samtidigt mycket roligt och intressant. Projektet Suecia Antiqua et Hodierna, som ni kan läsa om på annan plats, blev en av höstens stora upplevelser och jag har förstått att seminariet i samband med visningen av Vasariutställ- ningen på Nationalmuseum var mycket intressant. Till stor hjälp har varit ordförande emerita, Suzanne Unge Sörling, vid överlämning och som redaktör för detta nummer av Romhorisont. Vänföreningen har en fantastisk styrelse med både kompetens och driv och som jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med. Föreningens medlemmar är förstås lika viktiga men antalet har tyvärr minskat väsentligt. Detta nummer av Romhorisont kommer att nå och läsas av färre personer då vi nu strukit i registret de medlemmar som inte har betalat årsavgiften på två år. Vi hoppas att den stora saknaden som uppstår när inte tidningen längre dimper ner i brevlådan två gånger om året kommer att motivera tidigare medlemmar till förnyat medlemskap!

Vid ett besök på institutet i Rom i november inspekterade jag de nya bokskåpen till institutets bibliotek som föreningen bidragit till. Det känns oerhört meningsfullt att kunna bidra till en plats som betytt så mycket för mig och så många andra forskare.

Tyvärr har institutet som så många andra institutioner drabbats av ökade energikostnader i år och måste hitta ekonomiska lösningar för att kunna erbjuda kurser och forskarservice nästa år.

Varje gång jag kommer till Rom så är det ett nytt Rom. Precis som man inte kan stiga ner i samma flod två gånger eller dricka samma cappuccino så blir ett besök i Rom aldrig samma Rom. Staden förblir den eviga, men i sin evighet är den ständigt föränderlig. Pandemin ha förändrat mycket och under mina promenader har jag storögt och ibland sorgsen sett stängda restauranger och butiker, men glädjande nog också noterat nya initiativ till upprustning av byggnader och monument. Den eviga staden består genom att förändras och det är väl därför man ständigt återvänder, både för det konstanta och det nya.

Moa Ekbom
Ordförande Föreningen Svenska Rominstitutets Vänner

Romhorisont nr 77

Nytt från institutet Ulf R. Hansson

Nya medarbetare på institutet i Rom
Vänföreningens gåva till institutet

Hampus Olsson forskarlektor vid institutet

Rapport från konstvetenskapliga kursen 2022

Samtal med Jan Björklund Sveriges ambassadör i Rom Marie Kraft

Casentino – den gömda dalen Barbro Santillo Frizell

Med Gustav Sandgren och Ria Wägner på resa i Italien Conny Svensson

Suecia Antiqua et Hodierna

Levande marmor Arja Karivieri

Festligheter under Gustav III:s italienska resa Christopher Landstedt

Francesco Di Lella, Italienska Kulturinstitutet Sophie Petzell

Kvinnliga röster och fiktiva brevsamlingar Antonios Pontoropoulos

Bland fasader och kulisser Adnan Gacanin

Föreningsnytt

Rominstitutets vänförening i backspegeln Suzanne Unge Sörling

Rominstitutets resa 2023

Aktuella böcker

Stipendier